Leren dokterstas / werktas

Wie op zoek gaat naar de geschiedenis van de leren werktastas hoeft niet zo ver terug in de tijd. De leren werktas bestaat nog niet zo heel lang. Mensen hebben door de hele geschiedenis belangrijke zaken met zich meegedragen, maar dat was meestal met behulp van een buidel, zak, koffer, doos, krat, soort tas of bundel. Eén van de meest noodzakelijke dingen om bij je te hebben was geld. Geld in je hand houden gaat prima, maar een hele dag is haast onuitvoerbaar. Zo ontstond de geldbuidel, welke later ook gebruikt werd om persoonlijke bezittingen zoals documenten, zakdoekje en cosmetica in mee te nemen. De buidel werd in de hand gedragen of aan een gordel. De dames droegen de buidel vaak onder de rokken.

Leren werktas
In de 17e eeuw ontstond in Engeland de ‘budget’, een op een aktetas lijkende handtas die voornamelijk voor documenten werd gebruikt. Dit is eigenlijk de eerst bekende vorm van een leren werktas. Daarna zijn er vele verschillende leren werktassen ontstaan. Bekend is natuurlijk de leren dokterstas.

Leren werktas = leren laptoptas
Tegenwoordig is een vereiste aan een leren werktas dat er ruimschoots A4 formaat documenten in past. Daarnaast doet de leren werktas dienst als laptoptas. Omdat de laptop steeds kleiner wordt, zie je ook de leren laptop tas kleiner worden. Deze zijn vaak nauwelijks groter dan A4 formaat. Omdat er in Nederland veel wordt gefietst is een vereiste aan een werktas dat er een lange schouderband aan zit. Zo kun je je werktas schuin omhangen en heb je je handen vrij om te fietsen. Ook een leren rugtas is in Nederland als werktas populair. Het gewicht van documenten en laptop is mooi verdeeld over 2 schouders, waardoor je minder snel last krijgt van je rug.
Globaal zie je 2 modellen leren werktas. Het ene model heeft een klep die over de opening heen hangt. Dit model is afgeleid van de ‘postman-bag’. Dit model hang je over je schouder. Het tweede model heeft een sluiting aan de bovenkant. Dit kan ofwel een rits zijn, ofwel een metalen beugel, waardoor je leren werktas veel weg heeft van een dokterstas.

nl_NLDutch