Leren werktas

Wie onderzoek doet naar de geschiedenis van de leren werktas hoeft niet zo ver terug in de tijd. De leren werktas bestaat namelijk nog niet zo heel lang. Mensen hebben door de hele geschiedenis belangrijke zaken met zich meegedragen, maar dat was meestal met behulp van een buidel, zak, koffer, doos, krat, of bundel.

Eén van de meest noodzakelijke dingen om bij je te hebben was geld. Geld in je hand houden gaat prima, maar een hele dag is haast onuitvoerbaar. Zo ontstond de geldbuidel, welke later ook gebruikt werd om persoonlijke bezittingen zoals documenten, zakdoekjes en cosmetica in mee te nemen. De buidel werd in de hand gedragen of aan een gordel. De dames droegen de buidel vaak onder de rokken.

Opkomst leren werktas

In de 17e eeuw ontstond in Engeland de ‘budget’, een op een aktetas lijkende handtas die voornamelijk voor documenten werd gebruikt. Dit is eigenlijk de eerst bekende vorm van een leren werktas. Daarna zijn er vele verschillende leren werktassen ontstaan. Een bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk de leren dokterstas.

De leren laptoptas, de werktas van nu

TegenwoordigLeren werktas is een vereiste van een leren werktas dat er ruimschoots A4-formaat documenten in passen. Daarnaast doet de leren werktas nu voornamelijk dienst als laptoptas. Omdat de laptop steeds kleiner wordt, zie je ook de leren laptoptas kleiner worden. Deze zijn vaak nauwelijks groter dan A4-formaat.

Omdat er in Nederland veel wordt gefietst willen we dat er aan onze werktas een lange schouderband zit. Zo kun je je werktas schuin omhangen en heb je je handen vrij om te fietsen. Een andere populaire werktas is de leren rugtas. Het gewicht van je laptop en overige spullen wordt mooi verdeeld over 2 schouders, waardoor je minder snel last krijgt van je rug.

We kunnen werktassen onderscheiden in twee modellen. Het ene model heeft een klep die over de opening heen hangt. Dit model is afgeleid van de ‘postman-bag’ en hang je over je schouder. Het tweede model heeft een sluiting aan de bovenkant. Dit kan ofwel een rits zijn, ofwel een metalen beugel, waardoor je leren werktas veel weg heeft van een dokterstas.

nl_NLDutch